© indebuurt Gouda

OPROEP

In de Josephbuurt woon ik in een 100-jarige woning. Ooit gebouwd in opdracht van de toenmalige Katholieke woningbouwvereniging Sint Jozef, ontworpen door de Katholieke architect Dessing.
Op 15 juni 1921 werd de eerste steen gelegd, nog te zien op het Zoutmanplein.

Met dat feit nam ik contact op met Mozaïek Wonen. Ook zij wilden aandacht besteden aan het 100-jarig bestaan. Naast het gegeven dat er via de Buurtvereniging een feest gaat komen, ging het ook om een blijvend iets, dat vanuit de bewoners zou moeten komen, met de regie bij Mozaïek Wonen.

Mijn bedoeling was om de feiten, belevingen en foto’s van deze 100 jaar in een boek vast te leggen.
Daarbij gaat het om gegevens van de buurt zoals: welke winkeltjes waren er, wat is er allemaal in de buurt gebeurd, wie kent nog markante bewoners en wie heeft nog materiaal zoals foto’s, artikelen, documenten e.d. om de geschiedenis vast te leggen. 

Op mijn verzoek is toen bij de 166 huidige bewoners van het oorspronkelijke ontwerp een brief bezorgd over mij idee en de vraag wie er wilde meewerken. Daarop hebben negen bewoners zich gemeld.

Inmiddels zijn we begonnen met interviews, verzameling van materiaal, documenten en foto’s.
Ook is met Mozaïek Wonen en een vormgever een redactieteam gevormd.

We denken in 2022 het boekje te kunnen presenteren. Om u van de vorderingen op de hoogte te houden en ook reacties te kunnen geven, is deze website opgestart, waarin we met enige regelmaat interviews, documenten en foto’s kunnen presenteren.

 Theo Lucas

Heeft u een vraag?