Interview Ton en Greet Schouten “Altijd met de buurt bezig”

Ton vertelt (met aanvulling van Greet): “Ik ben in 1949 hier in de straat geboren op huisnummer 41. Daar heb ik tot mijn 23e gewoond. Toen trouwde ik met Greet en gingen we in de Erasmusstraat wonen. Daarna verhuisden we in 1974 naar de Josephstraat 49.

Mijn vader, Jo Schouten, was in die tijd contactpersoon voor de woningbouwvereniging. Hij hielp met ophalen van oud papier voor voetbalvereniging Donk en hoorde dat dit huis leegkwam. Zelf had ik op een ander huis in de buurt gereageerd, maar door een misverstand ging dat niet door. Toen konden we als vervanging ons huidige huis huren. Daar moest veel aan gebeuren om het naar onze zin te maken en ik ben heel wat uurtjes bezig geweest met verbouwen en opknappen.

Mijn vader was mede-initiatiefnemer van het verbouwen van het gebouwtje van de woningbouw, dat al 2 jaar leeg stond en als kantoor werd gebruikt. Daarna werd het ingericht voor buurtactiviteiten. Zo kwam er onder andere een contactmiddag voor de ouderen en ontstond de klaverjasclub. In 1984 werd hij voor zijn inzet en betrokkenheid benoemd tot erelid van de buurtvereniging die daaruit voortkwam.

Als kind speelde ik in de buurt op straat met voetbal en ‘bussenbuut’, een spel dat lijkt op verstoppertje. Als er in de winter ijs in de singel lag, dan namen we stukken daarvan mee en zetten die tegen de voordeur van een ander huis. Dan aanbellen en wegwezen! Onschuldig kattenkwaad, zullen we maar zeggen.

Ook ben ik lid geweest van de bewonerscommissie en heb ik tijdens de renovatie tussen 2000 en 2002 advies gegeven over hoe ze zoveel mogelijk onderdelen van de oude indeling konden laten terugkomen. Daarbij kwam mijn vak als bouwvakker goed van pas. Na de renovatie is de buurt erg opgeknapt. Zo zaten we voor de renovatie bijvoorbeeld met 3 huizen op 1 watermeter. De kosten werden dan in 3 gelijke delen verrekend.

Wij zijn ook nu nog altijd met de buurt bezig: ik als bouwvakker en Greet vanuit haar zorgachtergrond.

Wij wonen hier heel prettig, we hebben het hier naar ons zin en we willen hier ook nog lang blijven wonen.”

Heeft u een vraag?